Echipa si antrenorul FIRST LEGO League

O echipa este formata din 3 - 10 copii care lucreaza  impreuna la robot și la proiectul de cercetare. Membrii echipei trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 9 si 16 ani. Nici un membru al echipei nu poate sa fie peste varsta maxima inainte de 1 ianuarie a anului cand noul sezon incepe (ex: 1 ianuarie 2016).  Pe durata unui sezon un copil poate fi membru al unei singure echipe FIRST® LEGO® League.

Antrenorul (varsta minima 18 ani) este responsabil de toate aspectele legate de organizarea echipei. El sau ea este responsabil cu inregistrarea echipei si comandarea materialelor necesare pentru FIRST® LEGO® League. Un singur antrenor poate inregistra mai multe echipe, dar ele trebuie sa participe in aceeasi etapa regionala de concurs. De asemenea, antrenorul are grija de echipa inainte si in timpul zilei concursului. Antrenorul nu se ocupa de programarea sau de cercetarea propriu-zisa, ci ajuta echipa sa gaseasca propriile solutii.

Setul de robotica FIRST LEGO League

Pentru a construi si programa robotul, aveti nevoie de set de robot FIRST® LEGO® League. Toate echipele FIRST® LEGO® League trebuie sa aiba aceleasi conditii tehnice, prin urmare, toti participantii trebuie sa foloseasca kituri de robotica LEGO Mindstorms (LMS). In FIRST® LEGO® League sunt permise urmatoarele sisteme LMS: LEGO Mindstorms RCX, NXT si noul sistem EV3. Sunt permise toate sistemele si versiunile LMS. Listele de mai jos prezinta numarul de piese electronice si versiunile software permise.

Costuri de participare

Participarea la FIRST® LEGO® League poate presupune pentru echipa urmatoare cheltuieli:

 • 650 RON - taxa de participare FIRST® LEGO® League. Suma va fi folosita pentru acoperirea partiala a costurilor de organizare a etapelor regionale, etapei nationale, incluzand trofeele, medaliile si diplomele acordate in ziua concursului.
 • 600 RON - setul de concurs FIRST® LEGO® League (optional). Transport este inclus.

Fiecare echipa FIRST® LEGO® League are posibilitatea de gasi sponsori, atat persoane fizice, cat si persoane juridice. Un sponsor va poate ajuta cu sarcini mici, precum realizarea tricourilor de concurs sau poate asigura acoperirea cheltuielilor de transport, etc.

Important!

Kit de concurs este optional doar in cazul in care ati achizitionat deja unul si intentionati sa il partajati cu mai multe echipe. 

Instructiunile de construire a modelelor folosite in cadrul misiunilor robotului (proba de robotica) sunt disponibile aici.

Kitul si masa de concurs FIRST LEGO League

La turneele oficiale proba de robotica se desfasoara pe asa numitul set de concurs FIRST® LEGO® League (Challenge Set). Kitul de concurs este format dintr-o plansa de joc (terenul de jos) si o colectie de piese LEGO ce formeaza componentele fizice ale misiunilor pentru robot.  Kitul de concurs se poate comanda in momentul inregistrarii echipei si este recomandat pentru o pregatire corespunzatoare. Pentru a se pregati pentru un concurs echipele FIRST® LEGO® League pot monta kitul de concurs:

 • pe podea
 • pe o masă de concurs FIRST® LEGO® League (o puteti construi siguri sau impreuna cu echipa)


Masa de concurs FIRST® LEGO® League corespunde cu dimensiunile plansei de joc (cca. 236 cm x 114 cm), iar terenul de joc ar trebui să fie inconjurat de un chenar negru. Incepand cu anul 2009 o lumina fixa pe masa este optionala.

Timpul necesar

Misiunile FIRST® LEGO® League sunt anuntate in fiecare an, la sfarsitul lui Augsust / inceputul lunii Septembrie. Dupa lansarea oficiala a noului sezon, echipele au la dispozitie aprox. 10 saptamani pentru a proiecta, construi si programa robotul si sa pregateasca solutiile lor pentru proiectul de cercetare FIRST® LEGO® League. In plus, este necesara o zi suplimentara (in perioada ianuarie- martie) pentru a lua parte la o etapa regionala FIRST® LEGO® League, unde echipele si roboti lor vor intra in competitie cu alti participanti si isi vor prezinte cunostintele lor despre proiectul de cercetare in fata unui juriu. Pentru detalii consultati planificare anuala.

Inscrierea echipelor

Cerintele pentru inscrierea unei echipe se pot sumariza astfel:

 • echipa FIRST® LEGO® League cu 3 - 10 membri
 • varsta copiiilor cuprinsa intre 9 si 16 ani
 • un antrenor adult
 • un mentor (optional)
 • un set de robotica LMS
 • finantare pentru taxa de participare FIRST® LEGO® League
 • finantare pentru kitul de concurs FIRST® LEGO® League

Antrenorul echipe este cel care va inscrie echipa/echipele folosind formularul de inscriere.

Important

Primul sezon al FIRST® LEGO® League in Romania va avea o singura etapa, cea nationala. Etapa nationala va fi organizata in cadrul Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti, pe 12 martie 2017. La aceasta etapa s-au inscris un numar de 23 de echipe (vezi lista echipelor participante).

Inscrierea echipelor a fost posibila pana la data de 31.12.2016.